Thursday, 5 April 2012

Recipe: Kuih Cara

Tarik nafas,hembus... Tarik nafas, hembus... Tarik nafas, hembus... Hah sudah la sikit-sikit. Tapi kalau ikut hati aku ni, memang ayat tu ja aku nak tulis sampai penuh satu buku. Lepas tu, hantaq buku tu dekat cikgu BM aku. Confirm cikgu BM aku senyum sampai ke tlinga. Lepas tu pelan-pelan cikgu tu mai dekat meja aku tarik tlinga aku lelaju. Lepas tu heret aku, pegi depan kelas... Padan muka merapu lagi..

Hari tu dah buat buah melaka... Melahap buah melaka tu sampai kembung perut. Dah tu anak tekak aku ni kemain mengada-ngada mintak kuih cara pulak... Ok, selak-selak dapur bahan semua ada. Apa lagi, lelaju pegi rumah mak su mintak daun pandan.

Kemain banyak aku rembat daun pandan tu. Sesiput yang ada sesungut pon nangis tengok perangai aku yang kemain punya tamak, rembat daun pandan free tu. Bhahah.. Perangai setan, jangan ikut.

Apa..?!! hang tak reti buat kuih cara. Heh, benda mudah. Meh sini aku nak ajaq.


Bahan-bahan yang di perlukan:

:Tepung gandum
*Jangan menggedik nak guna tepung pulut yang lebih buat buah melaka hari tu. Aku sepuk hang lelaju jangan dok tanya pasaipa. Hang jangan dok memain dengan aku. Aku ada tekwando ok, tali pinggang putih bhahaha..

:Santan
*Aku guna santan kotak ja, tapi kalau hang rajin kemain, boleh pi panjat pokok nyok(kelapa) dekat belakang rumah tu pastu, hang kupas. Siap semua hang perah santan. Kalau guna santan tu lagi sedap. Aku malas so aku guna santan kotak.

:Daun pandan
*Ahah... ikut suka hati nak banyak mana pun, tak mau guna daun pandan boleh guna pewarna hijau. Tak payah memandai letak warna biru ka kelabu ka.. Tak pernah di buat orang. Hang nak jugak. Ok, tak dak masalah, selera memasing.

:Telur ayam
*Tak pernah lagi aku dengaq orang buat kuih cara guna telur ikan. Telur ayam, dua biji ja, tak payah pi lenjan sampai satu papan, bukan nak buat bahulu.

:Gula pasir
*Tak payah memandai pi letak gula merah.

Semua bahan dah ada. Ok, kita ke step seterusnya. Memula sediakan tiga cawan santan. Kalau guna santan kotak, setengah kotak dah cukup. Lepas tu pepandai hang la tambah air nak cukupkan tiga cawan tu. Dah tu hang ambik daun pandan tu, blend dengan santan, lepas tu hang tapis. Tak pernah orang buat kuih cara, sekali dengan hampas daun pandan. Hang nak try, aku tak dak halangan. Tambah garam satu dua cubit.

Pecahkan dua biji telur, kacau. Dah tu hang campur sekali dengan santan tadi, kacau bagi sebati. Lepas tu hang ambik besen sebijik, letak dua cawan tepung gandum. Pelan-pelan hang tuang santan campur daun pandan campur telur dalam tepung tu, kacau.

Jangan bagi berketul. Kalau berketul jugak, ok tak dak masalah.Hang ambik penapis, hang tapis. Tepung yang berketul tu hang tekan-tekan sikit atas penapis tu. Ok siap.

Untuk memudahkan kerja, hang tuang adunan tu dalam jag. Senang sikit nak tuang dalam acuan nanti. Panaskan acuan kuih cara. Sapu miyak sikit untuk mudahkan hang angkat kuih cara hang tu nanti. Boleh guna berus. Aku guna serai, konon-konon wangi serai tu nanti boleh melekat dekat kuih cara tu nanti, aroma tu.. Aku tak suggestkan guna surat khabar, surat khabar ada karbon. Kalau hang nak guna kertas jugak boleh hang boleh guna kertas minyak yang orang guna buat lapik bakar kek tu.

Ok, acuan dah panas. Tuang pes kuih cara hang. Lepas tu letak gula sikit kat tengah-tengah dia. Dah tu tutup sat. Dalam lima minit cam gitu hang buka penutup kuih cara hang tu. Cungkil sikit nak tengok masak dah masak ke belum. Boleh guna garfu kecik atau lidi. Aku guna lili buluh. Kalau nak garing biar lelama sikit tak pa. Jangan sampai hangit(hangus). Ok dah masak ikut cita rasa memasing boleh angkat.



Dah siap

Dah boleh melahap lelaju. Jemput satu family hang makan, baik hati, boleh hantar kat jejiran.

No comments: